To jyske iværksættere

blev hotel-konger i Nuuk

 

’Vi véd selvfølgelig, at vi på et tidspunkt dør, men vi tror ikke på det,’ siger Helge Tang, den ene af de to iværksættere.

 

Af Preben Jack Petersen.

 

 

SELVOM BÅDE CARL JUHL fra Horsens og Helge Tang fra Glyngøre har nået pensionistalderen, fejrer de beslutningen om opgradering af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat med et sidste skud, muligvis det allersidste, i deres personlige karriere, idet de i den grønlandske hovedstad opfører et såkaldt lavprishotel med navnet HHE Express.

   ’Det kan da godt ske, at projektet med Lavprishotellet bliver Carls og mit det sidste her på Jorden, men folk har så travlt med at spørge, hvem som skal køre forretningen videre, blot fordi vi er lidt oppe i årene,’ siger Helge. ’Hertil kan jeg blot føje, at Carl og jeg selvfølgelig godt véd, at vi en skønne dag dør; men vi tror ikke på det (!), og derfor udformer vi nu vores fremtidsstrategier, så vi fremover tilrettelægger tingene for 10 år ad gangen.’

   Helge tilføjer, at med udtrykket ’vi tror ikke på, at vi dør’ understreger han, at både Carl og han har besluttet sig for at fortsætte, så længe de orker og kan. Nu regner de to jyder jo ikke med, at de dør samtidigt. Og derudover lægger Helge ikke skjul på, at de selvfølgelig har en ’Plan B’ liggende i skuffen. Men hvad den går ud på, vil han ikke afsløre på nuværende tidspunkt. 

   Om det nye Lavprishotel oplyser han, at det vil stå klart til brug fra 1. marts 2020. Bygherre er Polarbo A/S, som har status som Carl Juhls og Helge Tangs holdings- og investeringsselskab.

   Beliggenheden bliver ganske nær det nuværende Hotel Hans Egede på hovedstrøget Aqqusinersuaq i Nuuk, nærmere betegnet på den matrikel, hvor der indtil for få år siden lå en boghandel med en brillebutik som nabo.

   Hovedentreprenør på byggeriet er Permagreen Grønland A/S med Brøndum Grønland A/S og Polar El A/S som subentreprenører. Tegnestuen TNT i Nuuk har stået for hotellets udformning og indretning.

 

Byggesum på DKK 100 mio.

HHE Express får 108 velindrettede værelser, reception, morgenmads-restaurant og café, der vil have åbent i dag- og aftentimerne. Hotellet, der bliver tre etager højt, knyttes til UnionStar, der er det nye, europæiske klassificerings-system, som værdiansætter kvaliteten af medlemshotellerne i henhold til faciliteter og services.

   ’Lave priser, lækkert design og central beliggenhed er nøgleordene bag konceptet,’ fastslår Carl og Helge.

   Den daglige drift varetages af Hotel Hans Egede A/S, der har den erfarne, danske hotelmand Jørgen Bay-Kastrup som Operativ Manager. Han får dermed driftsansvaret både for Hotel Hans Egede og HHE Express. Jørgen var også ansat hos Carl og Helge for en snes år siden, men dengang blev det kun til et ’fransk visit’. I denne omgang har han arbejdet for de to jydepotter siden 2014, så det ser nu ud til, at parterne har fundet hverandre i et fast forhold.

   Hotel Hans Egede er klassificeret som 4-stjernet hotel med 5-stjernede konferencefaciliteter.

   I samme bygning indrettes desuden kontorlokaler til korttids- såvel som langtidsudlejning foruden en dagligvarebutik af samme mønster som kæden 7-Eleven.

   Den samlede investering udgør DKK 100 mio., hvoraf de 65 pct. er egenfinanciering.

 

Truende konkurs

Carl og Helge ankom, uafhængigt af hverandre, til Grønland i 1960'erne. Carl var malersvend, og Helge var kokkeuddannet. Helge søgte job hos amerikanerne på Søndre Strømfjord-basen, det nuværende Kangerlussuaq, mens Carl fik ansættelse som malersvend i Sisimiut.

   En dag, da Carl syntes, han havde tjent tilstrækkeligt mange penge, opsagde han sin stilling og købte en restaurant i samme by, Grønlands næststørste. Her mødte han Helge, der var taget på en orlovstur fra SFJ-basen til Sisimiut.

   De to jyder blev enige om at holde kontakten og søge efter et objekt, de kunne samarbejde om. Det endte med at blive Hotel Godthaab i Nuuk, som de overtog for et beløb, de var i stand til at betale kontant.

   Der var fuld fart frem hos Hotel Godthaab – godt nok mere i hotellets beværtninger end i den egentlige hoteldel. Hotellet var gammelt og nedslidt og derfor ikke særligt eftertragtet af turister. Af samme årsag besluttede Carl og Helge sig for at lukke hotelvirksomheden.

   I stedet bestemte de to jyder sig for at satse på et nybyggeri af hotel, hvilket blev placeret på gaden Aqqusinersuaq lige ved siden af et andet hotel ved navn Hotel Grønland. Det viste sig dog at være upraktisk for begge parter, at Hotel Grønland lå væg i væg med Carls og Helges hotel, der blev døbt Hans Egede efter den gamle præst og missionær, der kom fra Norge til Grønland omkring år 1720 – dels for at kolonisere landet, dels for at kristne befolkningen.

   Samme år, hvor de to jydepotter etablerede Hotel Hans Egede, satte de sig også på Hotel Grønland og slog de to hoteller sammen til ét. Men selv med den konsolidering og med brug af det gode præstenavn Hans Egede var det svært at få økonomien til at hænge sammen, og faktuelt var det ikke muligt, så længe kapaciteten var større end efterspørgslen.

   I slutningen af 1990'erne hang truslen om konkurs over hovederne på Carl og Helge. Alt, hvad de havde bygget op, var de ved at tabe. Men Nykredit, som var den ubetinget største kreditor, fremsatte forslag til en løsning:

   'Vi køber hele jeres forretning for én dansk krone, og så er det op til os at indgå accorder med kreditorerne.'

   Carl og Helge indså selvsagt, at nok ville de tabe det, de indtil daværende tidspunkt havde opbygget, men de forstod lige så klart, at Nykredit-modellen også bestod i, at de på den måde undgik at blive erklæret konkurs og blot kunne starte forfra igen. Dertil kom, at Nykredit ikke ville røre det gamle, faldefærdige Hotel Godthaab med så meget som en ildtang. Her kunne de fortsætte med at sælge øl og spiritus – eller hvad de nu havde lyst til.

 

’Største dag i livet’

Samtidigt med, at Carl og Helge sled en vis legemsdel ud af bukserne for at tjene penge, fandt Nykredit en køber til Hotel Hans Egede. Det var den lokale vognmand og entreprenør Svend Junge, også kendt som kunstsamler, der overtog den kuldsejlede virksomhed. Han var dansker, havde boet i Grønland i mere end 30 år og var grønlandsk gift.

   En dag henvendte Svend sig til de to jyder:

   'Nu kan I snart få jeres hotel tilbage, hvis det er det, I gerne vil. Jeg skal ikke tjene på det, men vil have det samme beløb, som jeg måtte betale til Nykredit for overtagelsen – 55 millioner.'

   Svend havde fået smag for hotelbranchen og åbnet et lilleput-hotel ved navn Hotel Nuuk, ganske nært på Hotel Hans Egede.

   Carl og Helge puklede videre, og en dag ringede de til Svend og oplyste, at nu var der kun en uge tilbage, før der stod 55 mille på kontoen.

   Den dag, de fik nøglen til hotellet tilbage, glemmer de aldrig. Det var den største og bedste i deres liv!

   Inden Svend for nogle år siden døde, udtalte han:

   'Det var en fornøjelse at aflevere nøglen til Hans Egede til drengene. De har altid været flittige, og de er målbevidste. De har al min respekt og sympati.'

   Siden ’drengene’ på ny blev 'herrer i eget hus', er det kun gået fremad, og når de i foråret 2020 kulminerer med lavprishotellet HHE Express, udbyder de sammenlagt 264 værelser i hovedstaden Nuuk foruden 20 hotellejligheder.

 

Niels Thomsen reddede afstemningen

Carl og Helge er selvsagt meget optaget af lufthavnsbyggeriet, som udføres af det forholdsvis nystiftede og Selvstyre-ejede selskab, Kalaallit Airports, og som den erhvervsmæssige udvikling i Nuuk, ifølge de to hotelmatadorer, står og falder med.

   Helge taler gerne i billedsprog, når han siger:

   ’Var den endelige politiske beslutning blevet, at hovedstads-lufthavnen ikke skulle udvides, ville Nuuks erhvervsliv i internationalt øjemed være gået i stå. Nu blev slutfacit på forhandlingerne heldigvis, at opgraderingen af begge lufthavne, både den i Nuuk plus den i Ilulíssat, gennemføres, hvilket er positivt for erhvervslivet i Nuuk og for turismen i Ilulíssat.’

   Både Carl og Helge er dybt taknemlig for det faktum, at den unge erhvervspolitiker Niels Thomsen gik aktivt ind i sagen om lufthavnsprojekterne og støttede forslagene om udvidelser i både Nuuk og Ilulíssat. I sin egenskab af ny formand for partiet Demokraterne gav han bindende tilsagn om støtte til Landsstyreformand Kim Kielsen ved den parlamentariske afstemning angående lufthavnsprojektet, men var beskeden nok til at sige pænt nej tak til Kims tilbud om en ministerpost. Tilsagnet fra Niels om Demokraternes støtte gav Kim flertal for projektet, og kun derved gik forslaget igennem i både Landsstyre (Naalakkersuisut) og Landsting (Inatsisartut).  

   ’I stedet for, at Grønland skulle gå i stå, vil vi nu se innovative initiativer til en forbedret fremtid til glæde for hele vores samfund,’ konstaterer de to hotelejere.

 

Flere hoteller

Hverken Carl eller Helge er det mindste i tvivl om, at alene en nonstop-trafikrute med Air Greenland mellem København og Nuuk vil få enorm betydning for erhvervslivet, og når dertil kommer, at også andre luftfartsselskaber gives samme mulighed, er den positive effekt fastslået.  Nuuk får dermed en langt mere markant position som hovedstad.

   De to jydepotter noterer i samme forbindelse valget af Jacob Nitter Sørensen til ny CEO for Air Greenland som ’en rigtig god og fornuftig beslutning’, og de siger, at Air Greenland i Jacob har fået en ’fortrinlig direktør’, som alle forventer sig meget af. Han blev uddannet som pilot i år 2000 og har lige siden arbejdet for Air Greenland. Han har alle muligheder for at indfri de forventninger, der fremover stilles til ham.

   Carl og Helge forudser, at HHE Express allerede det første år efter åbningen i 2020 vil modtage mellem 15.000 og 20.000 gæster.

   På spørgsmålet om, hvorvidt opførelsen af HHE Express, reelt set, udgør en manøvre, der i første række tager sigte på at udelukke konkurrenter fra hotelmarkedet i Nuuk, svarer de samstemmende, at den tanke ikke er realistisk:

   ’Vi tror, at den dag, lufthavns-udvidelsen står færdig, vil vi også se flere hoteller i Nuuk.’    ¤